Isnin, 29 April 2013

mani bogoshipda ;

perasaan ni mungkin hanya orang yang pernah rasa kehilangan orang yang paling mereka sayang je tau. hilang yang tak mungkin akan jumpa lagi kat dunia ni.

bila kehidupan dah kembali normal, thats when i realised that i no longer have abah in my life. bila kehidupan dah kembali normal, baru rasa tersedar yang aku takkan dapat jumpa abah dah sampai bila bila. bila kehidupan dah kembali normal, semua benda yang aku buat, semua tempat yang aku pergi mengingatkan tentang abah. bila kehidupan dah kembali normal, baru tersedar ada banyak sangat benda yang biasa buat dengan abah. bila kehidupan dah kembali normal, baru tersedar yang aku banyak sangat benda nak borak dengan abah. bila kehidupan dah kembali normal, baru tersedar yang seumur hidup ni segenap segi kehidupan dipenuhi abah. bila kehidupan dah kembali normal, baru teringat yang aku sebenarnya susah kalau takde abah.

bila kehidupan dah kembali normal seolah macam aku finally terjaga dari mimpi. dan mimpi tu jadi kenyataan.

i never experience this kind of feeling before. i didnt know that it hurts like this. 

everything wont be normal ever again.

my world wont be the same without you, abah.

al-fatihah..


Selasa, 23 April 2013

walaupun orang kata past is past, kadang kadang bila someone pernah hurt kita, susah betul nak lupa kan. kita still rasa ada potential untuk orang tu buat benda sama lagi kan.

kadang kadang kita lupa dah pun all the horrible things tapi kekadang bila perasaan tu datang balik, sakit yang menyucuk kat hati tu still sama.

kadang kadang benda dah berubah pun, tapi untuk bina semula kepercayaan tu bukan senang. 

aku takleh nak kawal apa hati aku rasa. jadi untuk mengelakkan sakit hati aku malas fikir buat bodoh sajork.

dan malas letakkan kepercayaan sebab kepercayaan akan jadi harapan.

so aku rasa kalau dua benda ni aku tak letak if anything happens, hati aku akan kebal.

untuk beberapa tahun ni aku rasa aku sangat heartless, kebal, gagah, besi dah segalanya yang berkaitan.

serius aku tak ingat dah sebanyak mana hurtful things yang aku dah lalui. tapi aku lupa aku ada tulis somewhere. dan aku terbaca. dan aku terkejut. aku sebodoh tu ke dulu? macam tu ke yang aku kena dulu? titiba satu satu yang aku taknak ingat tu keluar.

dan aku tak sangka sampai jadi nightmare.

aku tak tau fobia dan trauma tu macam mana. macam ni ke?

aku rasa macam nak lari tapi..

dah ah malas nak fikir.

aku sebenarnya dah jadi manusia malas berfikir sejak empat tahun lepas. 

it was just a nightmare. things wont be the same. my heart is not the same.

kalau benda sama jadi lagi, tu lah masanya untuk completely dissapear.

Sabtu, 13 April 2013

#AppaEodiga









cr: dad where are we going ep6

budak umo 7 tahun cakap benda camni boleh?
kalau lah dapat anak se sweet ni memang menangis terharu je la citenyer.

lambat sikit sebenarnya tengok. sekarang dah sampai belas belas episod kot. aku baru tengok sampai 6 je. haritu tak berani nak tengok sebab takut hooked lagi lagi tengah bz ni. and mula mula ingatkan drama. download 1st ep for a try. sebab selalu kalau drama, pas tengok 1st ep aku postone nanti nanti plak tengok. tapi rupanya variety show. dah la ada kanak kanak. aku pun meredhakan diri ini lekat tengok hari hari. even shinee one fine day pun lupa nak tengok dah. haha.

dia macam family outing tapi ayah dengan anak kandung. memang best la boleh tengok macam mana the dads treat their children. just like other variety shows kita boleh tengok mcm mana perangai masing masing, and kali ni budak budak. mesti la true colors je yg kite nampak. comel je. ada yang cengeng, yg cool gila, yang taknak amek tau. takleh nak decide suka sapa sebab suma pun comel. haha. ayah ayah dia celebrities. ada annoucer, penyanyi, pelakon n pemain bolasepak.

try ah tengok. mesti hooked punya. haha. aku tengok kat sini


Isnin, 8 April 2013

makangthon ;


aku memang jenis yang membosankan kalau bab makan. not that aku memilih tapi sebab tak pandai pilih i tend to go with the same menu everyday. sampai bosan. bila dah start makan yang tu, benda sama la yang aku akan makan sebulan dua akan datang. haha.

sebab tu kalau keluar dengan kawan kawan aku pantang betul bila orang suruh aku decide or suggest makan mana. more to jadi pantang orang lah kut. memang hangen je nak tunggu aku bagi cadangan. sebab aku memang tak peduli sangat nak makan mana. janji makan. aku takut kalau bagi suggestion karang lagi orang naik angin je. sebab yang aku tau kfc je. haha.

mebi sebab aku suka je apa jenis makanan kut. prinsip aku bukan janji sedap, janji kenyang. dan janji ko makan. 

ok sebenaqnya nak citer pasal makanan yang menggiurkan kat atas tuh. burger kat mahallah halimah muahaha. beria padahal kat mahalah sendiri. ni pun nadja yang duduk kat mahalah lain promote. before ni aku tengok je dari jauh tak penah try. tapi bila dah tryy, hari hari lah pulok dok makan benda ni. kalo tak bulan lepas dok chicken chop halimah je memanjang. nadja cakap untung duduk halimah banyak gile choices makanan. tu pun aku dok ulang chicken chop dengan ayam penyet je. gila takde life kan. 

apa yang membuatkan ia menjadi ketagihan adalah sos yang banjir banjir dan juga cheese yang melimpah ruah. sedap. harga standard la kalau special daging cheese rm 3.60. not bad la kan.

kite tengok sampai bila aku mampu makan yang ni je.

Sabtu, 6 April 2013

salamu'alaykum,

a lot of things happened 2-3 minggu ni. and ive been living in my own world. sebenarnya memang dok hidup dalam dunia sendiri pun selama ni kan. hoho.

banyak nak cerita tapi macam biasa bila free je mood nak bercerita tu tak berapa nak ada.


my beloved abah dah pergi berjumpa dengan Penciptanya. hari khamis malam jumaat, 14 mac 2013. he has been fighting with cancer for about 7 months. tu pun lepas diagnosed he's already in stage 4. only Allah knows sejak bila dia dah bertarung dengan penyakit tu.

terkilan. i was the only person yang tak sempat tengok abah di saat-saat akhir dia. dah balik kelantan hari rabu bila ummi cakap abah sesak nafas. balik dengan cousins and hilmi. sampai rumah, keadaan abah memang dah makin uzur. abah dah tak boleh bercakap. lidah dah pendek. dia cakap pun kami tak faham. cousins nak balik kl dah khamis. memula plan tak nak follow diorang. balik sendiri je la jumaat malam naik bas. nak balik awal coz i have sewing class on saturday. petang khamis tu diorang singgah rumah tengok abah. bila tahu aku nak balik jumaat semua cakap ala esok je dah pun. ikut je la balik kl. kebetulan lagi seminggu memang akan cuti mid sem. bila ummi sendiri suruh balik kl je aku pun follow je la. 

before gerak, i kissed abah's hand and forehead. kak ja bagitau abah aku nak balik dah ni. abah tengok dgn pandangan kosong. abah dah dalam dunia dia sendiri. i fought the urge to cry. entah kenapa perasaan kosong sangat. halfway perjalanan, lepas berhenti makan kt hentian gua musang, kak ja dapat msg whatsapp from his brother, "pok nik ji (abah) tenat". masatu tengah asyik dengar lagu kat fon, tak perasaan suma org kecoh dalam kereta. abg sharul stopped the car. kebetulan kawasan takde line. tak dapat contact siapa2. kitorang terus patah balik je. kak noni call auntie, i knew it right away bila dia menangis. semua orang senyap. nasib malam. takde siapa nampak air mata mengalir.

sampai rumah around 1am. alif nangis nampak aku. but i cant cry. not yet, i told myself. i cant bring myself to look at abah. nanti-nantilah, cakap kat kak noni. ambil wudhu' baca yassin dekat abah. ummi suruh kami khatam qur'an sebaiknya before abah dimandikan esok. so aku pun ngaji non stop sampai esoknya. i never leave abah's side kecuali untuk mandi & solat subuh pagi tu. sebab they werent many of us kat rumah so takut tak sempat habiskan. pagi tu ramai datang untuk ziarah & tengok abah, aku dah tak hiraukan siapa2 pun sebab still mengaji. sampai diorang angkat abah untuk dimandikan dalam pukul 11. berjaya khatam 30 juzuk and tak lama lepas tu abah dah siap dimandikan. pakcik panggil kami & family untuk tengok & cium buat kali terakhir. 

masuk bilik, alif tgh menangis, helmi pun mata merah. diorang join mandikan abah. ummi, mardhiah & fatimah pun dah merah mata. kitorang pujuk alif berenti menangis sebab taknak air mata menitik time cium abah. Allah je tau macam mana rasa kosong dan sedih dia. semua kenangan dengan abah dari kecik sampai besar bermain main dalam ingatan. but i didnt cry one bit. entah kenapa rasa macam taknak bagi abah lagi sedih. semua macam berlaku cepat sangat, abah disembahyangkan & dibawa ke kubur. tak sempat tengok pun suma tu. abah selamat dikebumikan sebelum solat jumaat.

sampai sekarang semua macam mimpi. abah sakit tiba tiba, makin kurus makin uzur and then abah dah pergi.  it takes time before the reality really hit me. Alhamdulillah, abah pergi malam jumaat. salah satu impian abah adalah untuk meninggal hari jumaat. Alhamdulillah, ummi dan kami anak-anak dapat peluang jaga abah sebaiknya. abah ada banyak hajat yang belum kesampaian, sebab dia sakit as soon after pencen. banyak benda yang dia nak buat lepas pencen tapi  tak sempat. dan semua yang dia nak buat tu berkaitan dengan kami, anak-anak. bila fikir pasal ni, Allah.. rasa sedih sangat. tapi ni lah tugas kami adik beradik sekarang. tunaikan hajat abah..

dulu selalu dengar pasal anak yang soleh adalah the only harta yang ibu bapa ada. sekarang bila abah dah takde, baru terasa betapa penting nya seorang anak soleh & solehah tu untuk ibu bapa. 

aku harap aku, mardhiah, hilmi, fatimah & alif akan sentiasa berusaha untuk jadi anak yang soleh & solehah yang dapat jadi jambatan untuk abah & ummi ke syurga. 

kitorang bukan jenis affectionate. jarang tunjuk kasih sayang or kesedihan depan each other. kitorang betul betul menangis depan each other pun lepas abah sakit. sebab sepanjang 7 bulan ni banyak sangat dugaan. kalau pergi kubur & ummi tak ikut, ummi suruh kirim salam kat abah. and kitorang bebetul cakap camtu time kat kubur abah. kitorang even cakap goodbye kat abah casually bila dah nak balik. bukan tak sedih, Allah je tau macam mana perasaan dia. tapi tak biasa meraikan kesedihan dengan air mata. thats what abah taught us. masa abah nak operate dulu pun, abah lambai ckp bye macamkan nak pergi mana je. padahal nerve wrecking gila kut nak kena bedah. hihi.

teringat ustaz miszairi pernah cakap dalam kelas intro to fiqh, "jangan sedih, mati tu perpisahan sementara je. kita akan berjumpa semula. dengan syarat banyakkan la amalan & jadilah mukmin sejati supaya kita semua jadi penghuni syurga"

betul, jangan sedih. kita pun akan menyusul juga satu hari nanti :)


and Alhamdulillah, syukur dan berterima kasih sangat dekat orang sekeliling. Subhanallah, we are blessed with saudara mara & kawan-kawan yang sangat baik. Alhamdulillah.. sejak abah mula-mula sakit sampai sekarang, tak henti-henti membantu, tak henti henti mendoakan. hanya Allah SWT saja yang dapat membalasnya.

terima kasih sangat sangat.