Selasa, 4 April 2017

Chapter 4, 2017 ;


Alhamdulillah selesai majlis yang dirancang berbulan. lega bridezilla (ummi). yeayy ummi dah dapat menantuu. haha. welcome to the family adila :) 

 nanti story aku update di post lain. kalau ada masa. huhu. ni pun tengah berperang dengan exam paper lagi wuwu.

Sabtu, 4 Mac 2017

Hello March ;

salam'alaykum,

weyhh cepatnya dah maccc. 

as much as i'm excited menunggu mac sebenarnya aku nebessss. makin hari makin dekat dengan tarikh UPSR huhu. and i'm partly responsible for my kiddos' results. and fully responsible untuk keputusan Bahasa Melayu. huhu.

cuak gilaaa sebab starting last year memang tak sama dah bentuk soalan, pemarkahan suma-suma tu. harini baru je pi dengar taklimat. penceramah tu cakap boleh jadi pemeriksa akan tinggikan gred, 90 baru A. so ajar murid untuk target at least dapat 90. aku dengar menggigil dalam hati. risaunyaa, dengan aku yang lack of experience ni. nak nangis je rasa.

papepun semoga Allah permudahkan urusan. semoga Allah bagi aku kekuatan untuk rajin rajin belajar lagi  and sampaikan ilmu kat anak-anak sriam. ameen.

so bulan ni adalah bulan kendara family kami. sepupu kupukupuku, ina dah selamat tawen tawen arini. tapi aku tak dapat pi sebab last minit dapat surat pergi taklimat upsr. hmph. takpe minggu depan ikut rombongan ke terengganu pulak. and then the week after turn adik bujangku pulak. wuu macam tak caya je. caya tak caya, rumah tak habis kemas lagi ni hadoii. kad pun tak habis bagi lagi nih.

congrats inaaa. cantik gila hokeh

lepas kursus aku lencong ke tesco. bajet terpaksa dikurangkan sebab kena beli 2 hadiah. haha. punya lama aku pusing tempat sama. taktao nak bagi apa. taknak bagi benda yang orang lain bagi. aku rasa menda ni jarang orang bagi kot? dan to be fair, aku beli benda sama untuk both of them. haha. tapi best kut ikut ati nak beli satu lagi. tapi motip sangat kat umah pon ada.

perkenalkan anak cidi, baby aqif. baru 4 bulan dah becok. sangat menurun perangai ayahnye

tengok pipi dia tengok pipi diaa. hishh

siang tadi aku menahan perasaan jeles ja dorang dok share share gambar. tunggu kenduri hilmi pulak. tapi rasanya tak ramai yang dapat join dah kot sebab this week dah cuti. belah kok lanas nanti harapnya ramai la. huhu.

and march... 4 years without abah. rindu masih dalam kedalaman yang sama. kadang kadang ada juga masa masa yang titiba hati ni macam tak percaya, eh abah dah takde. especially bila ada benda nak tanya and the only person yang tahu is abah and ada benda nak share with only abah and no one else.

macam tadi tengah drive si jambu titibe teringat, dulu masa baru-baru dapat lesen, suka borak dengan abah pasal kereta apa yang aku nak. aku macam biasa nak kelisa. abah pernah cakap nanti dah balik from kuching dia nak belikan saga. terfikir, apa pendapat abah tentang si jambu? tapi aku rasa dia mesti setuju sangat sebab tak mahal, jimat minyak dan hensem. pastu kalau abah ada aku yakin jambu takde peluang untuk comot-comot. kete abah dulu 2008 beli, 2012 bau kereta baru lagi hokey. sekarang je dah macam belacan.

kita jumpa kat syurga nanti ye abah. insyaAllah. i miss you.

Selasa, 7 Februari 2017

chapter 2, the book 0f 2017 ;

hai chemot (:

salam'alaykum,

lamanyaa tak membebel.

lots of things happened on january. sebenarnya tak banyak pon tapi quite memorable laa.. kikiki *gelak tup mulut*

tapi disebabkan cuti raya cina yang seminggu itew, i kinda lost track of time. titiba bukak cuti dah 5 feb pastu sesedar yang program tebesar sekolah under unit aku dah tak lamaaa lagii.. adeii

so ni tengah kabut siapkan paperwork, nak book tempat apa suma. PK Kurikulum serahkan kat aku sebab diaa bz ngan pendaftaran UPSR. huhu. titiba rasa macam nak pitamz walopon last year aku je jugak yang handle. tapi bila jadi assistant orang ni titibe rasa takbleh nak wat keja tanpa arahan. hahah.

tahun ni mengajar kelas UPSR. the first batch yang akan periksa UPSR kat sekolah ni so pepaham je la nervous dia cemana kan. huhu.

march ni plak adik bujang ku hilmi nak kawen. so kat umah dok busy preparation. umi suruh handle doorgift (aku offer diri act), pastu ni tengah kelaut lagi nih. haritu macam awal lagi nak tempah. ni macam dah boleh je tempah tapi dok rileks je lagi. omg apa laa nak jadi.

banyak kerja da piled up tapi tak terbuat lagi nih. jadi aku bebel kat sini supaya kesedaran diri tuh datang. muahaha. harap-harap balik rumah tak malas nak buat  kerja. skarang ni hari-hari balik kul 5 sebab datang sekolah dengan imah. dia prektikal kat pejabat tanah machang, dekat je dengan sekolah. so kena tunggu dia habis kerja dulu baru boleh balik. which is bagus jugak la sebab boleh spend masa terluang dengan marking buku. tahun ni ngajar 3 kelas tahap dua so bayangkan 3 kelas buku penulisan perlu tanda everyweek. wuwuwu. tapi setakat ni masih rajin lagi baca satu satu karangan bebudak. harapnya sampai hujung tahun lah. huhu.

ok enough pasai bebenda yang menstresskan kepala otak.

tak sabarrrr nak tunggu march (dann april) *sengih lebar-lebar*

Ahad, 22 Januari 2017

page 22, chapter 1, the book of 2017 ;


salam'alaykum,

aku sebenarnya tengah lost dalam timbunan kerja ni. huhu. baru masuk 4th week dah macam sotong kurita je rasa.

tahun ni mengajar kelas upsr. ada kelas tambahan lah opkos kan. gi ambik jugak kelas intensif membaca for 2 months. at first i thought i can di this. tapi ni dah rasa macam lemas dah. huhu. kelas start at 8 stret sampai 5pm. ada half an hour gaps sekejap sekejap je.

maybe kena lepaskan kelas intensif membaca kat orang lain. tapi takdak sapa yang nak dah.. huhu. nak tanda buku pon tak sempat weyh. adei.

takpe, sementara tak ada komitmen lain kan. lets try our best syanad. you can do this. tanggungjawab awak memang sepatutnya melebihi masa yang awak ada.

fighting!

buku bawak balik tanda kat umah je la. bohohooo T_T

Ahad, 1 Januari 2017

chapter 1, The Book of 2017 ;

bismillah,

first page of chapter one nearly ends. first day of work in 2017. my third year teaching. alhamdulillah.

kalau dulu bergelumang dengan kekanak ribena tahun satu. tahun ni tak mengajar tahun satu dah. even tahap satu pun tak ngajar dah. so dapat tengok sesikit je la ragam hari pertama kekanak ribena tahun 1. kesian harini hujan lebat. tak dapat buat proper perhimpunan sebab dewan kami basah. kalau tak boleh tengok muka blurr memasing dengar cikgu cakap kat depan. i still remember asyraf mukhlis yang titiba angkat tangan cakap nak kencing tetengah perhimpunan tu. dah darjah 3 dah pun budak tu. haha.

tapi memang hari paling syok adalah 1st day budak dajah 1 pi sekolah. memacam ragam. sampai depan toilet bukak seluar la, cari mak time rehat la, time rehat titiba angkat beg ingat dah balik la. dengan muka memasing inesen. memang penghilang penat jugak. taaapi.. dah masuk bulan kedua cikgu yang sungguh sweet dan motherly masa first day mampu bertukar jadi singa. suara lembut pun bertukar jadi suara petir. haha.

what can i say selepas dua tahun dah boleh tenang sikit la. walaupun kerja aku tetap setinggi gunung. tapi awal lagi nak steres2 kanns sooo kita positip aja.

kena baca stephen r. covey's time management tips at least once a week. 

jap aku rasa macam ada benda nak tulis tapi lupa. takpela nanti pikir. harap harap harap sesangat boleh kekalkan momentum tak berapa nak malas ni sampaiii hujung tahun. haha. ameen2. semoga sentiasa rasa excited nak buat kerja. tahun ni ramai cecikgu baru yang memberi inspirasi sebab rajin sangat. so macam dapat tempias aura rajin. haha. padahal rph harini tah kemana lagi. 

ok aku nak siapkan kerja.

happy new year to all of you. semoga sentiasa positif sentiasa semangat sentiasa kuat iman untuk cari redha Allah. insyaAllah :)

toodles!


Sabtu, 31 Disember 2016

chapter 12 - the last chapter of 2016 ;

salam'alaykum,

haii lamanyaa tak membebel. huhu. been busy with work. aik cikgu pun kerja bulan 12? yesss opkos. *emoji berjurai ayaq mata*. 2 minggu ni kerja 6 hari seminggu hokeh. but yes, kitorang ada cuti guru dua minggu tapi tu pun seminggu depa dah curik suh pi kursus. tapi aku tak pi muahaha.

so today is the last page of the book of 2017 (skarang baru 12 am tapi kira dah 31 disember la kan). aku punya planner yang dua tiga pat bijik tu tak berusik lagi. bila la baru nak mengadap. pi kerja 6 hari seminggu pun kerja tak siap jugak. ni baru siap jadual. legaa satu beban. aku kena pi sekolah esok (harini) sebab ada hari penyerahan anak (year 1 pupils). tak zabarrrr nak tengok batch baru kekanak ribena. tapi yang tak berapa nak tak zabarrnya, the next day (1st jan) dah start school session for 2017. sebab kelantan tak ambil cuti new year katanya. pasrahh

my goals for 2017?

1) nak jadi better muslim. better than before. syukur Alhamdulillah Allah letak aku yang takde apa-apa ni dalam jalan dakwah dan tarbiah. semoga aku tak sia-siakan peluang yang Allah bagi ni. nak faham Islam sefaham fahamnya sampai hati ni cintakan Islam more than anything. just like mereka mereka di zaman nabi dulu. insyaAllah.

2) finish my work on time! payahnyaa dari 20 tahun lepas aku masih struggle benda ni. hahah. insyaAllah i can do this. fighting!
 
3) rajin menuntut ilmu. tak kira la apa saja ilmu bermanfaat.

4) BERHENTI jadi seorang yang MALAS! haha. plis la aisyah nadiah.

5) SAVE money. pejam mata dari membeli benda tak penting. ni dah start bulan ni. ya ampun susahnya tapi aku percaya sebenarnya boleh. sebab time takda duit boleh pulak tak membeli. haha. kena simpan wei.

6) nak kawen! hahahah. ok this one walau belum nampak lagi, kita tetap kena letak dalam goal. baru la bersungguh sikit kan.

7) and last one, semua goals kat atas ni adalah untuk yang last ni. Mardhotillah.. nak capai redha Allah. sebab apa pun yang kita buat kat dunia ni, yang Allah redha je yang akan bagi manfaat kepada kita kat akhirat nanti kan? :) insyaAllah

okay, sebenarnya banyak nak cerita lagi tapi masa mencemburui huhu. nanti ada masa aku story mory eh. banyak dahh yang tertangguh. huhu. nak cerita pasal gi umrah baru ni. still cant move on. punya berharap dapt pergi dalam mimpi pun jadi la tapi balik2 mimpi pi sekolah je. hmph. nanti ye aku share gambaq sekali.

toodles!

bismillahi Allahuakbar walillahil hamd. thank you Allah for this opportunity