Sabtu, 3 Februari 2018

W6 ;

salam'alaykum,

last week was all about this lil guy below



and this week also๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

semangat balik rumah nak tengok dia tengah watpe. tapi kekadang penat melayan. haha.

semoga Iman Hazreeq membesar jadi anak soleh & menjadi asbab mama & ayah iman ke syurga :)

Ahad, 28 Januari 2018

new week ;

salam'alaykum,

its 3.11am. am not yet asleep. in three hours aku kena bangun bersiap for work.

this week's gonna be a quite challenging one. jadual baru starts this week. which bukan jadual yang aku buat. i wont comment on that. nanti ada masa aku cerita (hopefully). tapiiii ada hari yang memang bleh pitam dia punya straight masa tu.

ummi's going for a kursus in melaka starting tomorrow. four days. and achik muni and her kids are here in kok lanas. so minggu ni kena part time babysitting (not complaining tho. aku just risau terlebih enjoy babysitting sampai lupa wat keje lain haha).

as for my wed preparation, there are still some things unsettled. borang belum ambil lagi (benda paling mengganggu kepala T_T). bridal belum pergi untuk tempah2. cincin belum setel. tak lena tidur selagi tak setel. aku paling lena tidur on weekends je tapiii bangun lambat la pulak khenn. dahh kena bebel pulak lagi berapa hari nak kawen perangai tak berubah. kahkah.

and its 5th week of school session. which means start minggu ni dah banyak benda berjalan la di sekolah macam kokurikulum, extra classes and such. 

belum ada rumah tangga dah tak terurus. haiya.

im expecting a quite hectic week. harap harap mental tak rabak la. aminn.

tapi on a positive note, anggap la bila kena buat lebih housechores & babysit minggu ni tu sebagai cabaran untuk lebih tough di masa hadapan. gituuuuuu *tunjuk muscle*

hashtag menujupuncak. kihkih

Khamis, 25 Januari 2018

salam'alaykum,

holla. aku rasa aku penah cite kot pasal aku rasa aku punya pms (usually pre mens syndrom) happens towards the end of my period. 

titiba harini rasa sentap tak bersebab. dah la sentap tak bersebab, suma benda la nak wathal dengan aku time time gini.

dan aku baru lepas accidentally closed window RPH yang tengah ditaip. aku tengah menaip hari khamis punya. last subject for khamis. tinggal satu hari lagi which is ahad depan punya. laptop ni pulak titibe jenis every 5 mins jadi badut. cursor menari nari kat skrin dengan sendiri. so tengah geram tu ingat nak close la window yang tak berguna. dan tah kenapa aku tersalah close kerja yang aku tengah buat dan dengan selamba pilih option 'dont save'. bila da sedar tu dengan gelabah bukak balik and guess what, everything kembali pada hari selasa. serta merta that F word echo dalam kepala.

ya Allah mengujinya. aku punya geram terus rasa sebak T_T aku rasa sebab pms kot. aku tak penah rasa nak nangis untuk benda camni.

and its 12am now.

anda rasa saya ada masa untuk sakit kepala? (memang kepala tengah sakit)

memang tak la.

aku nak tidur.

for my reflection: banyak dosa aku kot harini. kena istighfar banyak2 before tido. huhu

Sabtu, 6 Januari 2018

Chapter 1 - The Book of 2018 ;

Salam'alaykum,

Mak oi lamanya aku meninggalkan belog ini. huhu. last post tahun lepas. 

Just wanna say Happy New Year everyone! Dah 2018 weh. Welcome to 3 series to all of you 1988 folks (yeah including me *insert emoji tangisan dalam ketawa*)

So macam biasa tahun baru kita mesti la nak share azam baru kan. Tapi sebelum tu aku nak intai dulu azam 2017yang lalu. haha. mari kita tengok.

my goals for 2017?

1) nak jadi better muslim. better than before. syukur Alhamdulillah Allah letak aku yang takde apa-apa ni dalam jalan dakwah dan tarbiah. semoga aku tak sia-siakan peluang yang Allah bagi ni. nak faham Islam sefaham fahamnya sampai hati ni cintakan Islam more than anything. just like mereka mereka di zaman nabi dulu. insyaAllah. (nangis)



2) finish my work on time! payahnyaa dari 20 tahun lepas aku masih struggle benda ni. hahah. insyaAllah i can do this. fighting! (nangis lagi)
 

3) rajin menuntut ilmu. tak kira la apa saja ilmu bermanfaat. (nangis jugak. tapi ada jugak la usaha sikitt)


4) BERHENTI jadi seorang yang MALAS! haha. plis la aisyah nadiah. (nangisssss. haha)


5) SAVE money. pejam mata dari membeli benda tak penting. ni dah start bulan ni. ya ampun susahnya tapi aku percaya sebenarnya boleh. sebab time takda duit boleh pulak tak membeli. haha. kena simpan wei. (i failed miserably. harini dah 6 januari 2018 aku masih shop online. malah lebih advance pandai beli barang ship from overseas omgeee nak kena rotan ni)


6) nak kawen! hahahah. ok this one walau belum nampak lagi, kita tetap kena letak dalam goal. baru la bersungguh sikit kan. (alhamdulillah yang ni walaupun tak tercapai 2017 insyaAllah heading towards it. Allah bagi pada waktu yang sesuai insyaAllah)


7) and last one, semua goals kat atas ni adalah untuk yang last ni. Mardhotillah.. nak capai redha Allah. sebab apa pun yang kita buat kat dunia ni, yang Allah redha je yang akan bagi manfaat kepada kita kat akhirat nanti kan? :) insyaAllah (masih mencari mardhotillah, malah selalu tersasar dari jalanNya :( )

Stress terus aku nak share my goals for 2018. haha. dah la hat taun lepas tak tercapai. cis. Tapi takpe, still gonna share sebab still ada kaitan dengan yang tahun lepas. Kihkih.

So for 2018, my goals are:

1) Kurangkan marah. Ke arah kehidupan yang kurang stres gitu. Haha. Anggap setiap masalah ada penyelesaian. Jangan terus nak marah, sedih dan stres. (Sebenanya harini dah fail sebab buntu memikirkan bidinku yang tersadai. tapi takpe. esok kita try senyum k). Ni pun sebab kerjaya aku (cey kerjaya) banyak involve dengan emosi amarah ni tapi tak sepatutnya aku menggunakan emosi tersebut kat budak-budak so tahun ni kita cuba jadi cikgu yang tak garang tapi tegas. gituuuuh. Haha aku rasa nak lempang diri sendiri plis. 

2) Nak buat ummi happy dengan aku. Taknak tunjuk muka masam, menjawab, bergaduh ke apa. Which dah try 2 weeks kot. Siyes memang harmoni je. Haha. Sebab these 2 months agak crucial as i am preparing for my wedding so gaduh-gaduh dengan mak is a no no. My dream wedding is which yang mak aku dream of, yang mak aku nak. So takyah stres, takyah gaduh, kita ikut cara dia je. Confirm happy. Hehe.

3) Get things done, work things out. Yes bunyi simple.Tapi 2 benda ni boleh bantu aku mengeluarkan diri dari kemelut procrastination. Aku rasa la. Haha.

4) Khatam juzuk 30. Or half of it. I have the advantage where budak-budak sekolah aku memang menghafaz surah dalam juzuk 30 from darjah 1 till darjah 6. Diorang ada list of surahs yang perlu dihafal tiap tahun from darjah 1. so aku pulak kebetulan ajar subjek quran dari 2015 berbeza tahun. 2015, darjah 1. 2016, darjah 2 & so on. And tahun ni dapat darjah 4. So masa quran diorang duk baca reramai tu aku baca sekali. & hafaz sekali. Harap-harap by the end of the year boleh la separuh juzuk pun jadila. Huhu.

5) Rajinkan diri masak. Because you know why. Muahaha. 

6) Improve pengurusan diri. Sebab tak lama lagi bukan nak kena urus diri sendiri sesorang je dah. Gituuuuuuu. Hahah.


7) And the rest adalah those 2017 resolutions.

Doakan aku ye. Kekadang rasa susahnya jadi grown ups ni. Tapi sebenarnya compared to others yang sama umur dengan aku, Allah memang bagi sesuai dengan kemampuan aku. Orang lain dah ada bigger responsibilities. Aku still yang senang-senang je. Tu pun dah menggelabah. Memang sungguh la Allah Maha Mengetahui. Even kita sendiri pun tak faham diri sendiri. Tapi Allah sangat faham, dan Dia bagi satu demi satu sesuai dengan kemampuan kita.

All the best ye sume! :)

Sory takde gambar menarik lagi. Ni je yang ada hahah. Teruja sebab first time buat photobook.

p/s: tahun ni  aku nak cuba update blog regularly. lets aim for one post per week first.

Rabu, 25 Oktober 2017

sunny september ;


9/9/17

alhamdulillah wa syukrillah. another step closer. may Allah ease this journey. 

i can never thank everyone around me enough. time macam ni, bila reflect semula rasa macam ya Allah how can i never realised i am blessed with all these people around me? 
thank you Allah. maaf hambaMu ini selalu lupa untuk bersyukur.

and thank you everyone. my family, his family & dedadahs. usaha juga untuk jadikan hari ini kenyataan.

now, time to prepare for bigger amanah. semoga segala dugaan dan cabaran mendatang dapat kita tempuh dengan tenang dan sabar insyaAllah :)


 

Ahad, 6 Ogos 2017

chapter 8 of the book of 2017 ;

salam'alaykum,

just dropping by kejaaap saja. rindu laaa kat belogku ini. huhu. bila la boleh membebel. tengah bizi jugak nih. budak tinggai lagi sebulan nak peksa. tolak cuti seminggu dan sabtu ahad, tak sampai sebulan lagi aaaa stresss. 

doakan aku ada masa merilis stres disini ye. untuk arini macam biasa tepek gamba je dulu huhu.

last week went to cameron highlands  (for the first time evah! haha) with my colleagues & bawa ummi ngan cik bimi dan jugak alip. it was a short 2 days n 1 night trip. tapi banyak jugak la tempat kami cover. nanti aku cita noh. doakan aku diberikan kelapangan masa ye.

byeee


ps: sambil counting days yang bikin stres, tengah counting days yang bikin bunga bunga jugak ni. hee