Ahad, 1 Januari 2017

chapter 1, The Book of 2017 ;

bismillah,

first page of chapter one nearly ends. first day of work in 2017. my third year teaching. alhamdulillah.

kalau dulu bergelumang dengan kekanak ribena tahun satu. tahun ni tak mengajar tahun satu dah. even tahap satu pun tak ngajar dah. so dapat tengok sesikit je la ragam hari pertama kekanak ribena tahun 1. kesian harini hujan lebat. tak dapat buat proper perhimpunan sebab dewan kami basah. kalau tak boleh tengok muka blurr memasing dengar cikgu cakap kat depan. i still remember asyraf mukhlis yang titiba angkat tangan cakap nak kencing tetengah perhimpunan tu. dah darjah 3 dah pun budak tu. haha.

tapi memang hari paling syok adalah 1st day budak dajah 1 pi sekolah. memacam ragam. sampai depan toilet bukak seluar la, cari mak time rehat la, time rehat titiba angkat beg ingat dah balik la. dengan muka memasing inesen. memang penghilang penat jugak. taaapi.. dah masuk bulan kedua cikgu yang sungguh sweet dan motherly masa first day mampu bertukar jadi singa. suara lembut pun bertukar jadi suara petir. haha.

what can i say selepas dua tahun dah boleh tenang sikit la. walaupun kerja aku tetap setinggi gunung. tapi awal lagi nak steres2 kanns sooo kita positip aja.

kena baca stephen r. covey's time management tips at least once a week. 

jap aku rasa macam ada benda nak tulis tapi lupa. takpela nanti pikir. harap harap harap sesangat boleh kekalkan momentum tak berapa nak malas ni sampaiii hujung tahun. haha. ameen2. semoga sentiasa rasa excited nak buat kerja. tahun ni ramai cecikgu baru yang memberi inspirasi sebab rajin sangat. so macam dapat tempias aura rajin. haha. padahal rph harini tah kemana lagi. 

ok aku nak siapkan kerja.

happy new year to all of you. semoga sentiasa positif sentiasa semangat sentiasa kuat iman untuk cari redha Allah. insyaAllah :)

toodles!


Sabtu, 31 Disember 2016

chapter 12 - the last chapter of 2017 ;

salam'alaykum,

haii lamanyaa tak membebel. huhu. been busy with work. aik cikgu pun kerja bulan 12? yesss opkos. *emoji berjurai ayaq mata*. 2 minggu ni kerja 6 hari seminggu hokeh. but yes, kitorang ada cuti guru dua minggu tapi tu pun seminggu depa dah curik suh pi kursus. tapi aku tak pi muahaha.

so today is the last page of the book of 2017 (skarang baru 12 am tapi kira dah 31 disember la kan). aku punya planner yang dua tiga pat bijik tu tak berusik lagi. bila la baru nak mengadap. pi kerja 6 hari seminggu pun kerja tak siap jugak. ni baru siap jadual. legaa satu beban. aku kena pi sekolah esok (harini) sebab ada hari penyerahan anak (year 1 pupils). tak zabarrrr nak tengok batch baru kekanak ribena. tapi yang tak berapa nak tak zabarrnya, the next day (1st jan) dah start school session for 2017. sebab kelantan tak ambil cuti new year katanya. pasrahh

my goals for 2017?

1) nak jadi better muslim. better than before. syukur Alhamdulillah Allah letak aku yang takde apa-apa ni dalam jalan dakwah dan tarbiah. semoga aku tak sia-siakan peluang yang Allah bagi ni. nak faham Islam sefaham fahamnya sampai hati ni cintakan Islam more than anything. just like mereka mereka di zaman nabi dulu. insyaAllah.

2) finish my work on time! payahnyaa dari 20 tahun lepas aku masih struggle benda ni. hahah. insyaAllah i can do this. fighting!
 
3) rajin menuntut ilmu. tak kira la apa saja ilmu bermanfaat.

4) BERHENTI jadi seorang yang MALAS! haha. plis la aisyah nadiah.

5) SAVE money. pejam mata dari membeli benda tak penting. ni dah start bulan ni. ya ampun susahnya tapi aku percaya sebenarnya boleh. sebab time takda duit boleh pulak tak membeli. haha. kena simpan wei.

6) nak kawen! hahahah. ok this one walau belum nampak lagi, kita tetap kena letak dalam goal. baru la bersungguh sikit kan.

7) and last one, semua goals kat atas ni adalah untuk yang last ni. Mardhotillah.. nak capai redha Allah. sebab apa pun yang kita buat kat dunia ni, yang Allah redha je yang akan bagi manfaat kepada kita kat akhirat nanti kan? :) insyaAllah

okay, sebenarnya banyak nak cerita lagi tapi masa mencemburui huhu. nanti ada masa aku story mory eh. banyak dahh yang tertangguh. huhu. nak cerita pasal gi umrah baru ni. still cant move on. punya berharap dapt pergi dalam mimpi pun jadi la tapi balik2 mimpi pi sekolah je. hmph. nanti ye aku share gambaq sekali.

toodles!

bismillahi Allahuakbar walillahil hamd. thank you Allah for this opportunity


Khamis, 24 November 2016

throwback penang nov 2015 ;





dah setahonn dah. rindunya nak escape macam ni lagi.

sekarang rasa macam takde masa. even dah janji dengan orang pun titiba je clash dengan komitmen kerja last minit. lagi lagi hujung tahun ni.

tapi nak buat macam mana kan. tanggungjawab kita sebenarnya melebihi masa yang kita ada. bak kata imam hassan al banna.

chaiyok3 awak semua! :)

Isnin, 14 November 2016

chapter 11 of 2016 ;

salam'alaykum,

its been a while. cewah titiba spiking plak kan. lamanyaaa tak membebel. banyak benda nak cerita tapi macam biasa tak ada masa dan kebekuan idea untuk menulis.

tinggal lagi dua minggu sebelum sesi persekolahan 2016 berakhir. murid-murid dah bersuka-ria sebab dah habis exam. cikgu dok botak kepala tanda paper exam.

aku baru balik mukhayyam. cite mukhayyam bulan lepas pun belum cite lagi kan. lekluuu. haha. mukhayyam minggu ni bukan dengan kekanak ribenaku. i joined as peserta. mukhayyam akhawat. since kami guru sri aman ni under usrah ikram. kami kena join mukhayyam. nanti aku cite perjalanannya ye. masa tau kena pi haritu macam malas je. tapi bila dah pergi, banyaaaaak sangat benda yang aku belajar dan menjentik hati yang keras ni. huhu. nanti la dah free sikit aku cite (tapi tak janji). nak share petikan dari surah As-Saf ayat 10-14. these were the ayahs yang kitorang kena hafaz during the mukhayyam. dalam masa 24 jam kena hafaz. bila baca dan hayati bebetul maksudnya, Allahu meremang bulu roma.


Wahai orang-orang yang beriman! Mahukah Aku tunjukkan sesuatu perniagaan yang boleh menyelamatkan kamu dari azab seksa yang tidak terperi sakitnya?
(As-Saff 61:10)

Iaitu, kamu beriman kepada Allah dan rasulNya, serta kamu berjuang membela dan menegakkan agama Allah dengan harta benda dan diri kamu; yang demikian itulah yang lebih baik bagi kamu, jika kamu hendak mengetahui (hakikat yang sebenarnya).
(As-Saff 61:11)


(Dengan itu) Allah akan mengampunkan dosa-dosa kamu, dan memasukkan kamu ke dalam taman-taman yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, serta ditempatkan kamu di tempat-tempat tinggal yang baik dalam Syurga " Adn ". Itulah kemenangan yang besar.
(As-Saff 61:12)

Dan ada lagi limpah kurnia yang kamu sukai, iaitu pertolongan dari Allah dan kemenangan yang cepat (masa berlakunya). Dan sampaikanlah berita yang mengembirakan itu kepada orang-orang yang beriman.
(As-Saff 61:13)


Wahai orang-orang yang beriman! Jadikanlah diri kamu pembela-pembela (agama) Allah sebagaimana (keadaan penyokong-penyokong) Nabi Isa ibni Maryam (ketika ia) berkata kepada penyokong-penyokongnya itu: "Siapakah penolong-penolongku (dalam perjalananku) kepada Allah (dengan menegakkan agamaNya)?" Mereka menjawab: "Kamilah pembela-pembela (agama) Allah!" (Setelah Nabi Isa tidak berada di antara mereka) maka sepuak dari kaum Bani Israil beriman, dan sepuak lagi (tetap) kafir. Lalu Kami berikan pertolongan kepada orang-orang yang beriman untuk mengalahkan musuhnya, maka menjadilah mereka orang-orang yang menang.
(As-Saff 61:14)


semoga kita termasuk dalam golongan yang beriman kepada Allah & RasulNya, dan menjadi golongan beriman seperti ayat kat atas ni; yang berjuang membela dan menegakkan agama Allah dengan harta dan dirinya. amin ya robbal 'alamin.

Isnin, 10 Oktober 2016

chapter 10 from the book of 2016 ;




salam'alaykum,

Alhamdulillah setel satu program besar sekolah. mukhayyam khoriji. nanti share gamabr dan cerita.

tapi sekarang aku tengah hooked dengan lagu di bawah ni. Hadapilah by Shoutul Harokah. lagu tema mukhayyam tahun ni. first time dengar rasa biasa-biasa je. tapi 2nd, 3rd time dan seterusnya try fahamkan lirik dan tanpa sedar bergenang juga air mata. 



hadapilah segala tantangan
sambutlah harimu dengan suka cita
hadapilah segala ujian
dalam kesulitan pasti ada kemudahan

 إِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًا
 "Sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan"
(Surah Asy Syarh ayat 6)