Jumaat, 26 Jun 2015

seelamat pagi chekgu (baca nada upin ipin) ;

salam'alaykum,

haiii hows your ramadhan so far? puasa ke takk harini?? haha tanya orang je lebih. ish. kejap je kan diam tak diam dah 9 ramadhan. dah nak habis fasa pertama ramadhan. masuk fasa kedua sepatutnya semangat untuk beribadah tu lebih banyak la kan. huhu.

so harini hari jumaat dengan kata lain hari melepak di rumah. haha. padahal banyak je kerja nak kena siapkan nih. sekarang ni since ive started to teach again, hari hari mimpi berkisarkan sekolah je. gila sedih. bukan aku tak suka sekolah, tapi kasik la can iols nak mimpi indah indah sket. ni tidur kejap pun mimpi sekolah, tidur lelama pun mimpi sekolah jugak. adoi.

kalini aku ajar bahasa malaysia pulak. tahun 1 dan 2. frankly, aku rasa macam agak susah jugak sebenarnya nak aja bm. nampak macam senang. dalam buku teks tiap-tiap topik memang banyak bahan & aktiviti compared to english textbook year 1 tapi susah wei. masa first class aku masuk 1 abu bakar, kelas tahun 1 yang pandai sikit. disebabkan masatu belum tengok RPH cikgu sebelum ni ajar sampai mana, so i asked them instead. diorang bagitau la dah kat tajuk pasal kebun-kebun. aku tak study lagi topik tu just ajar sikit-sikit & suruh buat latihan dalam buku aktiviti. titiba depa mai tanya gambar sejenis sayur, "ni sayur apa muallimah?" terdiam kauu. ye le gambaq kartun mana nak tau. nasib kelas pandai.

masa ajar english dulu aku tak risau sangat pun dengan those yang belum boleh mengeja membaca ni. risau tu risau tapi masatu fikir, their cekgu bm is working on this. haa sekarangg amekau. siap kena jadi ketua jabatan kurikulum, jangan kata problem tak pandai baca la. sume masalah akademik budak kena fikir. sebab rulenya adalah, kena galas semua tanggungjawab yang ditinggalkan oleh previous teacher. next year punya school session baru boleh bubar jawatan. nangiss. sekolah tu 10 orang cikgu je so bayangkanlah orang lain pun dah bongkok bahu dengan tanggungjawab memasing. huhu. masa aku start balik diorang tengah dok kalut isi markah budak dalam sistem sps. titiba mudir mai jumpa bagitau dia tak dapat nak isi lagi markah. aku blurr terus tanya, markah apa ustaz? rupanya baru la tau nanti jabatan kurikulum la yang kena kuarkan analisisnya. akak yang aku ganti tu pulak tak dapat2 nak datang lagi serah tugas sebabtu la blurr. ni pun aku taktau la kalau ada lagi jawatan dia dalam sekolah tu yang aku taktau. rasa macam kaunseling pun dia. tapi malas nak tanya nak buat-buat taktau je..haha.

dan aku jugak kena ajar subjek teknologi maklumat dan subjek rekabentuk & teknologi. subjek TMK pasal komputer-komputer. boleh la nak harung, kena stadi sikit je nama perkakas komputer ni dalam bm. tapi sian gak bebudak ni. kalau sekolah lain ada makmal komputer, diorang takde pun. so teori je lah suma. subjek RBT pulak macam kemahiran hidup tapi yang bab bertukang2 tu je. yang ni mencabar lah jugak. walopon masa sekolah aku suka bila bab bertukang ni, tapi malasnya laa nak stadi balik jenis-jenis paku pemutar skru apa segala tuh. bukannya aku reti sangat pun. & then again, kesian bebudak ni sebab subjek ni banyak projek sepatutnya. tapi sana bengkel pun tadek. aku plan minggu depan nak bawak perkakas perkakas tu dari rumah nak tunjuk. aku ingat lagi masa darjah 4 dulu ada buat penyangkut baju kot. nak usha buku modul tengok apa yang mungkin diorang boleh kerjakan. benda yang simple je la.

itulah serba sedikit sekembalinya aku ke alam cekgu cekgi. tapi adalah malu sikit. wasnt expecting to go back there this early. aku bajet kalau ada rezeki pun tahun depan la next school session sebab diorang akan ada pertambahan cikgu sebab dah ada budak darjah 5. tapi Alhamdulillah, rezeki. malu sebab apa? sebab masa last day haritu siap ada majlis perpisahan bagai lagik. and tau-tau je la budak sekola rendah kan, tau cikgu nak pindah pakat bagi hadiah. sangat feeling hepi besday haritu hokeh. takjadi nak sedih.. haha. titiba je aku datang balik kan. ramai jugak la tanya, "bukan muallimah dah pindah ke? nape datang balik?" -_-" ish ish uols ni banyak tanya la...haritu suruh muallimah jangan pindah ni tanya pulak. haha cover malu.

tudiaaaa.... seumur hidup tak pernah rasanya dapat hadiah banyak sebegini rupa. haha.
mudir pun bagi jugak
 
tapi sebenarnya yang lebih precious adalah the kids' handwritten letter. terharu wei baca. bayangkan bebudak tahun 1 tahun 2 tulis something untuk kita. biaq la kalau mak ayah dorang yang ajar tulis pun tetap terharu.


and last week when i returned to school dapat lagi hadiah. haha. ni masa hari guru haritu bebudak bagi, tapi aku dah takde la masatu so minggu lepas baru claim. syafiq syafiqah bagi handmade pencil case ummi depa buat. terus guna buat isi segala mak nenek pen.

hadiah diorang kalau yang boleh pakai pergi sekolah semua aku guna. sebab aku rasa kalau diorang nampak & perasan aku guna barang yang diorang bagi mesti diorang happy. hehe.

teringat pulak masa sekolah rendah dulu hari guru kalut dok fikir nak bagi apa kat cekgu. kekawan bagi bunga aku pun sama nak bagi. tapi ummi cakap bunga mahal. bagi pen je dah la. tapi aku tak setuju, rasa macam tak grand je hadiah pen. dan sekarang baru faham, paling best wey dapat hadiah pen especially PEN MERAH! haha. pen yang paling senang habis dakwat if you're a teacher.

doakan aku berjaya mengharungi segala cabaran yang menanti. nanti aku try share jugak my journey as a muallimah (kat sana cikgu dipanggil muallim/muallimah) there. aku taktau sampai bila rezeki aku kat sana but i'll try my best.

byee nanti bebel lagik.

ps: kalau tengah mencari quran bolehla follow instagram @suratchenta ye. tak pernah lagi promot dalam belog ni hihi. nanti ada masa aku upkan produk sekali.

2 ulasan:

TheAshchronicles berkata...

assalamualaikum muallimah! weee... bestnye kekanak kiut panggil muallimah :D
aiseh, kite kalut la bab2 mengajar ni syanad.. kalau bebudak tny and kite xtaw, haa, amek menggelabah tapir kat depan.. hehe..
all the best to you and have a blast teaching our future generation!

lttlgjh berkata...

hehe ngajar budak kecik yang senangnya benda nak diajar tak berapa kompleks. Yg xsenangnya kalo nak explain benda susah tp untuk level dorang paham. Menggelabah tapir jugak kite cah..kiki

Tq cahh.. doakan semoga kita mampu tabah dan bersabar yee :)