Sabtu, 24 Mac 2012

SHINeeIsBack ;




penantian hampir dua tahun.

to be honest, sherlock is not really my kind of song. but i immediately fell in love with the song sebab lagu ni memang SHINee style. like, the genre is SHINee. bila tengok dance steps dia lagi lah suka. ada jugak orang cakap lagu ni sounds Michael Jackson-ish. mungkin lah kot ada jugak sikit.

dance steps diorang. aku rasa memang cun untuk 5 orang je. sebab their moves banyak yang akan relate dengan each other. terbayang jugak let say salah sorang takde ke time dorang perform, mungkin tak best sangat kot.

dah dengar semua lagu dalam mini album ni. ada 7 semuanya. ada 2 tracks, Clue & Note, dua lagu ni adalah digabungkan jadi lagu comeback diorang which is Sherlock. hybrid apo entah namanya. istilah senang, mashup. which is kind of unique gak la. dalam Clue boleh dengar verse dalam Sherlock & dalam Note ada chorus dia.

my fave tracks, 'Stranger', 'Honesty' & 'The Reason'. 'Stranger' sebab lagu ni dah ada dalam japanese album diorang dalam bahasa jepun. and aku suka lagu tu, happy gila bila diorang buat korean version. tapi sebab dah biasa dengar japanese version, the korean version sounds a bit awkward at first. 'Honesty' best sebab fully acoustic & lagu tu adalah khas untuk peminat a.k.a SHINee World (shawols). lirik dia pun jonghyun tulis. & 'The Reason', starting dia dengan electric guitar which mengingatkan aku kepada lagu lagu Peterpan & Kamikaze & seangkatan. & lirik dia pun best. since i'm a fan of slow number dan juga laguputuschenta gitu, aku pilih The Reason lah as lagu aku.



lagi satu lagu, 'Alarm Clock'. best gak la. genre SHINee gak. haha memandai je aku cipta genre shinee kan. maybe ada composers yang sama kot dengan sesetengah lagu in previous albums.

and aku perasan, dalam mini album ni taemin ada banyak singing parts. amboii sejak ko masuk immortal song ni kann. haha. takdelah. tapi singing ability dia memang improved. relaks je dia bawak high note parts yang usually jonghyun nyanyi.

okay sebenarnya aku pun tak sure kenapa aku end up buat album review kat sini padahal niat asal nak mencapap MV depa je. haha.

lastly, album cover dia chunn. artsy schmartsy gitu. 5 different covers. kat depan muka one of member and belakang macam corak-corak artistic camtu. cuma aku taktau la kalau order boleh pilih which cover korang nak. sebabnya kalau aku, tolak awal2 la cover taemin & minho. haha. aku nak tunggu rock corner jual or kedai ahjumma times square jual. takpelah tak dapat poster tu. sebab onew suruh aku beli cover dia je. haha :p :p pelik kan, kenapa onew punya cover sorang je yang tak topless. dia macam tau tau je aku tak suka. kahh. ;p

akhir kata, jangan datang malaysia awal sangat. bagi aku kumpul duit dulu. sumpah istilah papa kedana tengah melekat kat dahi sekarang.

oklah. toodles~

2 ulasan:

hikariee berkata...

jangan lupa ajak aden kalo g shinee concert....n nak tumpang rumah.ahahahahha.

hmmm kn dload lagu dorg ni.lama da tak dengar :)

l t t l g j h ; berkata...

jommm. hee. ee tido uia la. kiki. donlod2. bestnyaa kalo dpt beli. lagi2 yg cover onew.