Ahad, 31 Januari 2021

2021 ;

 Salam'alaykum,


Lamanya tak membebel dalam ni. Banyak sangat benda nak di update tapi tak terupdate. 

2020.

2020 dah jadi tahun yang tak dapat dilupakan oleh dunia.

Munculnya Covid19 yang mengubah hidup kita semua. 

Siapa sangka kita akan disekat untuk ke luar negara. Bukan luar negara sahaja, nak ke daerah lain pun ada sekatan perjalanan. 

Siapa sangka kita keluar kemana-mana perlu pakai pelitup muka, hinggakan menjadi kesalahan dan boleh didenda jika berada di tempat public 'bare faced'.

Siapa sangka kita akan bekerja di rumah.

Siapa sangka anak-anak bersekolah terpaksa bersekolah di rumah.

Banyak sebenarnya part yang sedih. Yang hilang keluarga disebabkan Covid19 ni, yang hilang pekerjaan and banyak lagi.

Tapi kita perlu percaya ada hikmah di sebaliknya.

Dan untuk aku, 2020 jugak mengubah hidup aku. Dari hanya seorang isteri, skarang dah jadi mak orang pulak. Tapi tula, ujian anak yang lahir di kala Covid ni, banyak di rumah je la. Macam Bilal, dia dah 9 bulan tapi tak pernah keluar kat tempat public, mall apa semua tak pernah jejak. Sedih memang sedih tapi siapa kita untuk menidakkan takdir Allah kan. InsyaAllah, Allah akan gantikan dengan yang lebih baik untuk anak-anak kita nanti. Amin.

Sekarang dah 2021. Like many others said, tak terasa berlalunya 2020. Seolah kehidupan terhenti di bulan Mac. Tiba-tiba dah hujung tahun. And tahun ni pun kita dah mulakan dengan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), memang sekelip mata dah habis Januari.

Tarikh hari ni, genap 2 tahun aku berkhidmat di sekolah baru. Covid punya pasal tak terasa macam dah lama. Rasa baru je lagi. Lagi terasa macam baru bila kena mengajar online sekarang. Ni dugaan cecikgu pulak. PDPR. Tahun lepas people werent expecting much sebab semua masih terkejut dan adapting. Tahun ni dah takde alasan dah. Nak taknak kena ikut arus semasa, kena usaha bagi something kat kekanak ribena. Kesian diorang setahun dah habis macam tu je. Nak nak aku ni mengajar sekolah swasta. Like they said, kena usaha la memberi 'khidmat' yang terbaik. Tak boleh nak fikir gaji yang ciput tu, kena la fikir yuran mahal yang telah dibayar iteww. Ok benda ni aku dah dengar dari kat sekolah lama. Memang dah biasa kena brain washed ayat-ayat gini. Cuma lepas datang sekolah baru ni, tahun ni baru diorang basuh cikgu dengan ayat gini. Mungkin pentadbiran baru.

Anyhoo, doakan aku ya. Moga dapat aku strive and survive teacherhood dan parenthood ni. Oh dan juga marriagehood. haha. Alhamdulillah marriagehood ok je sampai rasa macam dah 10 tahun kahwin. Alhamdulillah. Semoga Allah tarik hati kami untuk lebih dekat dan sentiasa dekat dengan Dia. Ameen.

All the best korang. We can beat this Covid thingy insyaAllah. Yang penting jangan suffer sensorang ok. Cari tempat untuk share okeh.

Bring it on 2021!

Toodles!

Akhir kata nah belanja gambar si dobot.


Bilal bin Omar. 9 months old.


Selasa, 18 Ogos 2020

My very own lil teddy ;

26042020. A date that changed my life forever. An amanah given by Allah for us. 
Semoga membesar menjadi anak soleh, Bilal bin Omar❤️

Jumaat, 12 April 2019

chapter 4, 2019 ;

Salam'alaykum,

hello blog. dah 2019. janji nak update blog regularly tinggal janji. haha.

hari ni just nak cakap,


so, jangan sedih-sedih ya kalau rasa penat sangat. hwaiting!😊

Sabtu, 20 Oktober 2018

Finallyyy

Salam'alaykum,

Pehhh lama gila aku biarkan belog ni berhabuk.. hukhuk. 

Sebenarnya aku dah lama tak dapat sign in. Sebabnya bulan julai aritu fon aku rosak. So bila pakai fon lain google taknak sign in aku dengan email blog ni. Email gmail satu lagi boleh je plak.  Masalahnya kalau kat fon je tak boleh takpe la jugak, ni kat laptop pun takboleh. Entahla kenapa. Atau aku yang tak berapa cerdik IT. Bila dia send verification code, dia cakap dia send kat fon lama aku. Aduhai.

Dah sedih dah memula sebab wehh aku dah blogging dari form 5 kot. Ni dah 30 tahun dah. Aku buat bodo je dulu memandangkan skarang pun kat rumah takde wifi plus laptop pun uzur. Titiba tadi chemot cakap aku dah lama tak update belog. Alamakk ai lupa la kat pembaca tegar ai sorang ni. So alang2 kat umah mentua, bawak laptop, n ada wifi, aku pon godek la sampai rasa nak jadi hulk pun ada. At last, here i am back writing. Dann dah boleh guna fon untuk apdet belog. Tapi aku macam tak bekenan sangat dengan app blogger. Asek crash je pebenda lar. At last bukak kat chrome jugek.

So tu je lah dulu kot. Nanti aku sambung bebel lagi. Sekarang dah takleh bagi alasan busy sebab aku duk goyang kaki je since June arituh. Haha. Next post okeh aku bebel. Tapi klaka gak ek update belog untuk pembaca tegar yang tiap ari mengadap aku.. haha. Okelatukan dari takde orang baca. Muahaha. Oklah till then, aku nak tidoq dulu.

Toodles!

Ps: belanja gambar hiasan je la ye

My intan got married! Yeayyy


Khamis, 24 Mei 2018

10th SHINeeversary


mungkin yang dah lama baca belog ni tau zaman aku dok layan kpop. dan perasan dulu aku adalah peminat tegar SHINee. klik je tag SHINee dalam blog ni dah terbukti. haha. i started to know kpop from super junior. masatu baru tahu betapa kelakarnya variety shows dorang ni. & then i stumbled upon shinee hello baby vids. that was how everything started. aku follow suma shinee updates from their songs, shows, individual activities, concerts suma. lagu-lagu dan vids depa jadi pengubat hati yang duka lara masatu. haha. 

dan mungkin ada yang dah tahu they lost one of their member at the end of 2017. due to depression. masatu titibe makin tinggi awareness terhadap penyakit depresi.

masa dapat tau jjong's death rasa macam tak percaya weh. sebab semua shinee fans tau how bubbly and cheeky he was. rasa macam sedih nak dengar lagu-lagu shinee sebab almost semua lagu start dengan suara dia coz he was one of the main singer. dua tiga hari jugak la aku macam murung. so faham je kenapa ada fans yang menangis berhari-hari. orang yang ko kenal kan.

and bila bayangkan macam mana other members nak go through, sedih la jugak rasa. sebab diorang hidup sesama dah lama. bayangkan jonghyun ni mati few days after dia shoot kulit album solo dia yang scheduled untuk keluar bulan januari. bila album dia keluar, tengok lirik lagu dia pun sedih. coz he composed his own songs so lirik dia memang menunjukkan betapa letih dan lonelynya dia melawan penyakit tu. and on feb shinee patut ada concert. dan diorang teruskan juga berempat. which i feel proud of them. and i heard that his final solo album is the best album of him. 

biarpun aku sekarang dah tak follow dorang (i jadi fangirl chemot je muahaha), tau la jugak serba sedikit updates shinee. and tomorrow (25th may) is going to be their 10th anniversary. aku start jadi fan tegar masa diorang baru nak sambut 2nd anniversary. and this month jugak diorang akan comeback dengan album baru. berempat.

tapi even jjong dah takde pun, shinee vids still jadi my fave untuk ditonton time tengah makan sesorang or time tengah bosan. & i still laugh at his jokes.. 

p/s: this reminds me..nanti nak pindah johor i have to make sure tak tinggal external hard disk hikmatku..hihi

Ahad, 25 Mac 2018

100318, We (finally) Got Married! ;





Salam'alaykum,

macam biasa punya banyak hari free time tengah buat kerja la aku nak update belog kan. pastu takleh tulis panjang2 hahah.

so alhamdulillah i got married. it has been two weeks. tapi sebab pjj so tiap kali bangun pagi duk fikir betul ke aku dah kawen? hahah.

kami nikah 10 Mac 2018 beserta dengan majlis sebelah aku. majlis belah suami (awkwardnya weii hahah) this 31st March.

nanti aku share banyak2 gambar & story yer. i hope this time bukan janji kosong la kannπŸ‘‰πŸ‘ˆ

haa baru ni dapat tau aku punya reader baru iaitu adik iparkuu hahaha. mana laa dia buleh jumpa kan belog picisan ku ini. tak cukup dengan tu dia ajak laki dia baca jugakk. habess. taktau la zaman dulu dulu ada ngutuk hilmi ke dak kat belog ni😝😝pasni betambah bersalah la kalau tak update kan. ni macam reason untuk lagi rajin blogging la ni. padahal chemot duk jadi pembaca tegar selama ni aku wat malas jugak je update. sampai kawan tu dah komplen tak update2. hihi.

oklah ive to go, mood menanda kelaut hindi. tapi tetap kena sudahkan.. weekend ni nak travel #kejohorkekita

toodles!

ps: doakan kami ye. jauh lagi perjalanan ni. honestly tersangatla nervous rasanya nak memikul amanah & tanggungjawab ni. huhu.